Afkoppelrendementskaart Venlo

Opdrachtgever
Gemeente Venlo
Jaar
2019
Locatie
Venlo

Om bij toekomstige ontwikkelingen direct een goed beeld te hebben van de kansrijkheid en effectiviteit van afkoppelen op een locatie wil gemeente Venlo een afkoppelrendementskaart hebben voor de stedelijke kernen. Hiermee kunnen afkoppelkansen direct worden benut en is er inzicht in waar afkoppelen het meest effectief is.

De uitdaging

Schoon hemelwater komt nog altijd vaak via het gemengd riool terecht bij de afvalwaterzuivering. Hiermee wordt het stelsel onnodig belast. Het brengt kosten met zich mee en kan de kans op wateroverlast vergroten. Gemeente Venlo wilde meer inzicht in waar afkoppelen het meest effectief is om dit bij toekomstige ontwikkelingen direct te benutten.

Onze oplossing

Nelen & Schuurmans heeft voor de gemeente Venlo een afkoppelrendementskaart gemaakt. Hierbij is gebruik gemaakt van ruwe brondata, eigenschappen per perceel en een hydrodynamisch 3Di model. We hebben scores per criterium toegekend en wegingsfactoren toegepast om tot een eindscore per perceel, buurt en wijk te komen.

Het resultaat

We hebben verschillende kaarten opgeleverd met bijbehorende gebruiksaanwijzing:

  1. Afkoppelpotentiekaart met eindscore per perceel, wijk en buurt;
  2. Overzicht van binnenterreinen, omdat het onwenselijk kan zijn af te koppelen in een binnentuin die als ‘badkuip’ kan fungeren;
  3. Eigendom van terreinen geeft aan of de gemeente directe invloed heeft;
  4. De droogte kaartlaag geeft aan of afkoppelen van extra belang kan zijn door het grondwater op die locatie aan te vullen;
  5. De toekomstige ontwikkelingen in de openbare ruimte, waardoor meekoppelkansen kunnen worden benut.
Alle cases

Meer weten? Neem contact op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close