Kennis en onderzoek is een belangrijk onderdeel van Nelen & Schuurmans. Door gedegen kennis en onderzoek leveren we creatieve oplossingen voor complexe uitdagingen in het waterdomein. We hebben door onze ervaren en hoog opgeleide werknemers verstand van fysische processen, berekeningen, data-science en het toepassen van modellering.

We organiseren de kennisontwikkeling via kennisthema’s, waarbij het voor ons ons een voorwaarde is dat ze verbonden zijn met maatschappelijk relevante uitdagingen, zoals het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving.

Onze diensten

Data voor water en klimaat

Data voor water en klimaat richt zich op het ontwikkelen en ondersteunen van een datagedreven aanpaak om een waterrobuuste leefomgeving te bouwen en behouden. Voor optimale besluitvorming is de juiste data, analyse en een stevige kennisbasis nodig.

Onze ambities binnen dit thema zijn:

  • Het vergroten van inzichten in watersystemen door gebruik te maken de meest recente en nauwkeurige data en state-of-the-art modelleer technieken, data analyse methode en data visualisatie technieken. 
  • Het mogelijk maken en versnellen van de digitale transformatie door het ontwikkelen van algorithmes en gebruiksvriendelijke tools voor water managers en andere belanghebbende. 
  • Een leidende rol spelen in de digitale transformatie voor de Nederlandse watersector.

Water in beweging

Water in beweging richt zich op het berekenen van de stroming van water en onderzoeken wat de interactie is met andere leefomgevingsfactoren. 

Onze ambities binnen dit thema zijn:

  • Watersystemen begrijpen en diagnose stellen voor kansen en risico’s in een systeem.
  • Het ontwikkelen van state-of-the-art tools voor snelle en accurate berekeningen voor water en sediment.
  • Het inzetten van tools in combinatie met domeinkennis om overheden wereldwijd te adviseren.

Water in de omgeving

Water in de omgeving gaat over de rol van water in de fysieke leefomgeving. We richten ons daar op de risico’s, maar ook voornamelijk kansen van water. Daarbij onderzoeken we de uitdagingen en oplossingen die er nu al zijn, maar ook dit op ons af komen door klimaatverandering. Water speelt een cruciale rol in de omgeving voor bijvoorbeeld overstromingsgevaar, hittestress, biodiversiteit en ecologie.

Onze ambities binnen dit thema zijn:

  • Onderzoeken welke processen moeten worden geïntegreerd, geanalyseerd en gesimuleerd voor een duurzame toepassing van water in de omgeving.
  • Het ontwikkelen van tools die planning en monitoring van water in de omgeving ondersteunen.
  • Onderdeel uitmaken van een team van experts die door middel van co-creatie werken aan oplossingen op nationaal en internationaal niveau.

Publicaties

Titel Auteur Jaar

Cases

Kunstmatige Intelligentie Stuurt Riolering

De gemeente Almelo heeft een systeem dat schuiven en gemalen in de riolering aanstuurt om water over de stad te verdelen en berging te optimaliseren. Met ons nieuwe rioleringsmodel dat aangesloten is op een zelf-lerend en handelend algoritme optimaliseren we de riolering om overstorten en water op straat te beperken.

Lees meer

Automatische Beeldherkenning voor Monitoring van Rietareaal

Om beter inzicht in de rietovers te krijgen is een grootschalige meetcampagne opgezet waarbij jaarlijkse veldmetingen worden gecombineerd met hoge resolutie luchtfoto’s. Met slimme luchtfoto segmentatie en machine learning classificatie technieken is op hoog detailniveau, en automatisch, informatie over het rietareaal te bepalen.

Lees meer

Handleiding voor de BGT Inlooptabel

In opdracht van Stichting RIONED en STOWA heeft Nelen & Schuurmans samen met een werkgroep van experts de BGT Inlooptabel ontwikkeld. Watermanagement is voor een groot deel informatiemanagement, daarom is het zo belangrijk dat deze uniforme datastandaard er nu is. Overheden en adviseurs kunnen met de BGT Inlooptabel hun werk efficiënter uitvoeren en beleidsdoelstellingen nog beter monitoren.

Lees meer

SBIR – Bodemdaling landelijk gebied

De zakking van de Nederlandse bodem kan volgens het Planbureau voor de Leefomgeving tot maatschappelijke kosten van 25 miljard euro leiden. Echter blijken vragen, zoals “Hoe snel zakt de bodem?”, “Waar vindt de snelste daling plaats?” en “Hoe kunnen we bodemdaling effectief tegengaan?”, nog moeilijk te beantwoorden. BODIS levert hoogwaardige informatie en kennis en assisteert beleidsmakers, hydrologen en andere specialisten bij het maken van doelgerichte keuzes over bodemdaling.

Lees meer

WADIM: Veranderdetectie Watersysteem

De wereld is continu in verandering, zo ook het watersysteem. Nelen & Schuurmans heeft samen met NEO een informatieservice ontwikkeld voor Nederlandse waterbeheerder voor het opsporen van veranderingen in het watersysteem en rondom keringen. WADIM, “Watersystems Detection Identification and Monitoring” is een innovatieve informatiedienst dat onder andere gebruik maakt van satellietdata en GIS analyses om veranderingen op te sporen en te rapporteren.

Lees meer

Wij zoeken jou!

Bij Nelen & Schuurmans hebben we momenteel 3 vacatures op het gebied van kennis en onderzoek:

Alle vacatures

Benieuwd naar wat onze kennis en onderzoeksafdeling voor u kan betekenen? Neem contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close