Bouwen in het noodventiel van Volendam

Opdrachtgever
Gemeente Edam Volendam
Jaar
2023
Locatie
Edam-Volendam

De gemeente Edam-Volendam wil een nieuwbouwontwikkeling realiseren ten westen van het bestaande stedelijk gebied van Volendam: de Lange Weeren. Hiervoor heeft de gemeente het Plan De Lange Weeren opgesteld. Het plan bevat ambities die samen met de provincie, het waterschap en de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO) uitgewerkt worden naar een ontwikkelkader. Nelen & Schuurmans helpt de gemeente om de wateropgave in de Lange Weeren mee te nemen in dit plan.

De uitdaging

De nieuwe wijk, De Lange Weeren komt in een polder te liggen. Deze polder wordt ook wel ‘het Noodventiel’ genoemd, omdat hier bij extreme neerslag water uit Volendam geborgen wordt. Het is daarom van belang dat de wateropgave in de polder niet vergroot wordt na de realisatie van de nieuwe wijk. Dit betekent dat de wateroverlast in de polder door regenval niet mag toenemen als de nieuwbouwontwikkeling wordt gerealiseerd.

Onze oplossing

Op basis van het inrichtingsplan zijn de maaiveldhoogtes per landgebruiksfunctie bepaald. Om zowel voldoende berging als drooglegging in het gebied te creëren, wordt uitgegaan van het conceptprofiel in het Figuur rechts. Om het bouwpeil van -0,60 m NAP te behalen wordt het huidige maaiveld 80 cm opgehoogd. Deze ophoging resulteert in een drooglegging van 105 cm t.o.v. straatpeil. Dit betekent dat het waterpeil in het noodventiel tot maximaal 105 cm kan (blijven) stijgen bij extreme neerslag zonder schade te veroorzaken aan de bebouwing in de Lange Weeren.

Het inrichtingsplan is verwerkt in de modelrasters van het 3Di model. Hiervoor is een bestaand model van het waterschap als basis gebruikt. Om te zien wat het effect van de nieuwe ontwikkelingen is onder verschillende neerslaggebeurtenissen is het model doorgerekend met drie type buien (T10, T100, T1000) en twee bui-verlopen (blok en piek). Ook is er rekening gehouden met variërende grondwaterstanden in het gebied.

Het resultaat

De nieuwbouwontwikkelingen in Lange Weeren zorgen voor extra berging in het noodventiel. De hoeveelheid neerslag die afstroomt richting het noodventiel verandert nauwelijks, maar de verdeling van het water binnen het noodventiel verandert wel. Zo wordt er meer water geborgen in de watergangen en rietvelden, en de inundatie van de veenweiden neemt af. Op de verkaveling van Lange Weeren wordt enkele centimeters water-op-straat berekend, maar dit leidt nergens tot wateroverlast (in panden) of schade. Het inrichtingsplan van Lange Weeren voldoet dus aan de ambities van de gemeente.

Meer weten over klimaatadaptatie?

Het onderzoeken van de klimaatrobuustheid doen we ook voor herontwikkelingsprojecten. In de volgende case nemen we u daarin mee: “Toetsing klimaatrobuustheid Canopusplein en Maasstraat Velsen

Alle cases

Aan de slag met klimaatadaptatie?
Neem contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close