Bresberekeningen primaire waterkeringen provincie Fryslân
- Opdrachtgever
- Provincie Fryslân
- Jaar
- 2023
- Locatie
- Friesland
De provincie Fryslân werkt aan betere informatie voor dijkdoorbraakscenario’s. Nelen & Schuurmans heeft de meerwaarde van actuele data en het gebruik van een gedetailleerd hydrodynamisch model inzichtelijk gemaakt door de bestaande scenario’s te updaten. Hierdoor kan het verloop van een overstroming tijdens een crisis nu op straatniveau geanalyseerd worden en kunnen betere keuzes gemaakt worden.
De uitdaging
De provincie Fryslân heeft aangegeven de huidige set met overstromingsberekeningen te willen updaten met geactualiseerde data en gebruik te maken van gedetailleerde rekensoftware. Hiermee krijgt de provincie meer zicht op de gevolgen tijdens en na dijkdoorbraken. Dit biedt meerwaarde aan de crisisbeheersingsorganisatie. Daarnaast kan er bij ruimtelijke ordeningsprojecten gebruik gemaakt worden van het actuele risicobeeld. De resultaten dienen hierom landelijk geborgen te worden in de Landelijk Databank Overstromingsinformatie (LDO). Het uitvoeren van nieuwe overstromingsberekeningen moet ook meerwaarde voor Het Wetterskip en de Veiligheidsregio bieden. Vandaar dat deze partijen zijn betrokken tijdens het bespreken van de resultaten.
Onze oplossing
Wij hebben de verouderde overstromingsmodellen van Friesland omgezet en geactualiseerd. Hiervoor is gebruik gemaakt van de hydrodynamische modelsoftware 3Di. Een nieuwe gedetailleerde hoogtekaart (AHN4) met hoge resolutie (2×2 meter) is onder de modellen geplaatst. Hiermee is een dekkend beeld van heel Friesland beschikbaar en blijft een snelle rekentijd gegarandeerd. Vervolgens zijn voor 15 scenario’s integrale overstromingsberekeningen uitgevoerd. De integrale modellen bevatten per scenario een unieke buitenwaterstand op basis van het lokale getij en stormkenmerken. De resultaten van de nieuwe berekeningen zijn vergeleken met de oude berekeningen (met een resolutie van 100×100 meter). De resultaten zijn gepresenteerd aan de provincie Fryslân, het Wetterskip en de Veiligheidsregio.
Door de hoge resolutie van de 3Di berekeningen is het mogelijk om de effecten van een overstroming op straatniveau te analyseren. Zo maakt dit project inzichtelijk welke delen van een stad overstromen bij een dijkdoorbraak en waar het droog blijft. Zo is een duidelijk onderscheid te maken in de aankomsttijd van het water per wijk en bijbehorende waterdieptes per straat. De resultaten tonen aan dat hoge resolutie noodzakelijk is om lokale lijnelementen zoals verhoogde wegen correct mee te nemen in het bepalen van het overstromingsbeeld.
Het resultaat
Voor meerdere breslocaties in primaire waterkeringen hebben wij het overstromingsbeeld op hoge resolutie inzichtelijk gemaakt. De provincie heeft hiermee gedetailleerde informatie in handen over de kenmerken van de verschillende typen overstromingen. De resultaten zijn landelijk aangeboden en opgeleverd in GIS-formaat zodat deze breed gedeeld kunnen worden. In samenwerking met de provincie zijn de resultaten in de vorm van gedetailleerde kaarten inzichtelijk gemaakt aan het Wetterskip en de Veiligheidsregio tijdens een interactieve sessie. Met de nauwkeurige en actuele informatie is een stap gezet naar datagedreven calamiteitenzorg. Daarnaast vormt het een brede kennisbasis voor toekomst gericht water management.
Alle cases