BRO-connector, een open-source softwarepakket voor grondwaterbeheer

Opdrachtgever
Provincie Zeeland
Jaar
2022-2023
Locatie
Middelburg

De Provincie Zeeland en Nelen & Schuurmans hebben in samenwerking een open-source applicatie ontwikkeld voor het beheer van grondwatergegevens, waarin de gegevensuitwisseling richting de Basis Registratie Ondergrond (BRO) centraal staat: de BRO-connector. Deze applicatie is gericht op overheidsinstanties (bronhouders) die leverplichtig zijn in het kader van de Wet Basisregistratie Ondergrond. De applicatie draait binnen een Python Django-omgeving, en is open-source beschikbaar voor andere organisaties.

De uitdaging

De Wet Basisregistratie Ondergrond, die vanaf 1 januari 2018 van kracht is, stelt bestuursorganen verplicht om gegevens over de ondergrond aan te leveren en te gebruiken (aanleverplicht en afnameplicht). Daarvoor is een centrale basisregistratie opgezet: de Basis Registratie Ondergrond (BRO). Bronhouders die eigenaar zijn van een of meerdere grondwatermonitoringnetten, zijn verplicht om nieuwe meetgegevens binnen afzienbare tijd aan te leveren aan de BRO.

Door de implementatie van de leverplicht staan overheidsinstanties voor een opgave. Ze hebben namelijk de verantwoordelijkheid om nieuwe meetgegevens, vaak afkomstig vanuit diverse bronnen, op korte termijn te controleren op kwaliteit en te verstrekken aan de BRO. Met de betreffende verantwoordelijkheden worden eisen gesteld aan de inrichting van werkprocessen, dataverkeer en bestaande faciliteiten voor data-opslag. Diverse softwarepakketten bieden oplossingen voor de betreffende uitdagingen, maar daaraan zijn meestal licenties verbonden.

Onze oplossing

De BRO-connector is een open-source oplossing voor overheidsinstanties die graag zelfstandig het gegevensverkeer richting de BRO willen inrichten. Het betreft een webapplicatie (Django) met inlog en een gebruikersinterface, waarmee toegang wordt verleend tot een centrale database waar alle gegevens in worden verzameld. De applicatie is in eerste instantie opgezet voor de Provincie Zeeland, maar in overeenstemming is besloten om de code openbaar beschikbaar te maken.

In de huidige vorm is de BRO-connector specifiek gericht op de opslag van gegevens gerelateerd aan de registratieobjecten GLD en GMW, en deze wordt binnenkort uitgebreid voor het ontsluiten van de registratieobjecten GMN en FRD. Er is gekozen om het datamodel volledig te laten aansluiten op de domeinmodellen binnen de BRO, om overtollige conversies te voorkomen en de gegevenslevering zo direct mogelijk te laten verlopen.

In de applicatie is de focus gelegd op automatisering van het gegevensverkeer, om de gegevensbeheerder zo veel mogelijk te ontzorgen in handmatige acties waar dat mogelijk is. Het gegevensverkeer wordt geregeld aan de hand van periodieke taken. Deze taken zijn zelf in te richten, en verschillende bronnen zijn te koppelen aan de applicatie voor de levering van nieuwe gegevens uit het veld. De applicatie bevat echter al een aantal basistaken, bijvoorbeeld voor de gegevenslevering richting de BRO en het uitvoeren van een validatie. Handmatige input is daarnaast ook mogelijk via de gebruikersinterface. Gegevens kunnen daardoor altijd nog handmatig worden opgegeven, en de beheerder heeft daarmee de controle over de ingestelde taken.

Leveringen richting de BRO worden beoordeeld op validiteit, en eventuele problemen worden gelogd. Het inzien van openstaande leveringen en het reguleren van de datastroom is mogelijk middels de gebruikersinterface.

Het resultaat

De ‘BRO-connector’ is een open-source sofwarepakket voor het beheer van grondwatergegevens. Het systeem kan zelfstandig geimplementeerd worden. Het is daarmee een open-source bouwsteen die inzetbaar is binnen het aanleveringstraject van gegevens richting de BRO.

De Provincie Zeeland heeft de BRO-converter geïntegreerd binnen het grondwatermonitoringtraject: de applicatie is getest en in gebruik genomen. Vanuit de applicaties Sensorbucket en Fieldlogger worden gegevens uit het veld in de BRO-converter ontsloten. Na validatie worden de gegevens vanuit de applicatie doorgezet naar de BRO. De loggergegevens worden gevalideerd aan de hand een QC-quickscan, voor een eerste controle op de kwaliteit van grondwaterreeksen. Op deze wijze heeft de Provincie Zeeland het monitoringstraject van bron tot veld volledig open source ingericht.

De code van de BRO-connector is openbaar beschikbaar gemaakt voor de geïnteresseerden. Meer informatie is beschikbaar op de Github pagina: https://github.com/nens/bro-connector.

Alle cases

Voor meer informatie over onze open-source oplossing neem dan contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close