Calamiteitenmodel voor overstromingen en extreme neerslag in Delfland
- Opdrachtgever
- Hoogheemraadschap van Delfland
- Jaar
- 2024
- Locatie
- Zwijndrecht
Het Hoogheemraadschap van Delfland (HHD) wil inzicht in de gevolgen van dijkdoorbraken en extreme neerslaggebeurtenissen tijdens calamiteiten. Nelen & Schuurmans heeft hiervoor een nieuw en geactualiseerd integraal 2D calamiteitenmodel opgezet in 3Di. Met dit nieuwe model heeft HHD een nauwkeurig instrument in handen om tijdens een calamiteit snel inzicht te krijgen in de omvang van de potentiële overlast.
De uitdaging
Door klimaatverandering neemt de kans op overstromingen en hevige neerslaggebeurtenissen toe. Het is cruciaal om de gevolgen hiervan inzichtelijk te maken voorafgaand aan, maar ook tijdens een calamiteiten om als waterschap passende maatregelen te kunnen nemen. Het bestaande 3Di-model van het Hoogheemraadschap was verouderd en niet geschikt voor nauwkeurige berekeningen tijdens calamiteiten. Nelen & Schuurmans heeft HHD ondersteund in het actualiseren van het bestaande model en het uitvoeren van de nodige aanpassingen om deze inzetbaar te maken voor de calamiteitenzorg. Het nieuwe geactualiseerde model moet geschikt zijn voor zowel neerslaggebeurtenissen als dijkdoorbraken.
Onze oplossing
Het oude model is omgebouwd naar een geschikt 2D calamiteitenmodel. De basisgegevens zijn geactualiseerd voor het gehele beheersgebied van HHD. Zo is het hoogtebestand vervangen met het nieuwst beschikbare hoogtemodel (AHN4). Tegelijkertijd is de resolutie van het model verhoogd naar 1 x 1 meter. Ook de onderliggende bodem – en landgebruikskaarten zijn geactualiseerd waardoor nieuwe veranderingen in de leefomgeving zoals nieuwbouw worden meegenomen. Hiermee kan nu het actuele risico worden berekend.
Wij hebben nieuwe modelkeuzes toegepast rondom de modellering van neerslag en bressen. Dit om het model snel máár ook nauwkeurig te laten rekenen. De neerslag wordt in het nieuwe model direct op het modelraster in 2D meegenomen waardoor de stroming over het maaiveld kan worden gesimuleerd. De bodemprocessen zoals infiltratie en berging zijn vastgelegd in de rasterlagen. Hiernaast zijn de poldergemalen en onderbemalingen toegevoegd aan het model zodat overtollig water wordt teruggepompt naar het boezemsysteem. Tot slot is het model voorzien van nieuwe bresschematisatie om overstromingen integraal te kunnen modelleren. In deze nieuwe methode wordt de uitwisseling tussen de 1D- en 2D delen van het model volledig ondersteund. Het calamiteitenmodel bevat breslocaties over het hele beheersgebied waarmee interactief gerekend kan worden via de 3Di livesite.
De snelheid en nauwkeurigheid van de berekening zijn belangrijke criteria voor een calamiteitenmodel. Via gestructureerde testsimulaties, hebben wij het functioneren van het model in kaart gebracht. De resultaten laten zien dat nieuwe calamiteitenmodel binnen de gewenste tijd een nauwkeurig overlastbeeld kan generen voor zowel extreme neerslag als dijkdoorbraken. Hierdoor kan het model ingezet worden voorafgaand aan en tijdens calamiteiten. Door de keuze voor dit model hoeft HHD slechts één model in onderhoud te nemen die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden.
Het resultaat
Met het nieuwe calamiteitenmodel heeft HHD een snel rekenend instrument in handen. De resultaten tonen dat het model geschikt is voor calamiteitenzorg en zowel tijdens dijkdoorbraken als tijdens extreme neerslaggebeurtenissen nauwkeurige resultaten oplevert. Hierdoor is het Hoogheemraadschap in staat snel inzicht te krijgen op de mogelijke gevolgen van de calamiteit en de effectiviteit van de mogelijke maatregelen. Hiermee kan het Hoogheemraadschap data-gedreven besluiten nemen tijdens calamiteiten.
Alle cases