Grondwatermonitoring Vitens

Opdrachtgever
Vitens
Partners
Artesia
Jaar
2013
Locatie
Zwolle

Vitens gebruikt voornamelijk grondwater om drinkwater te maken. Vitens heeft ongeveer 110 waterwingebieden waar grondwater wordt opgepompt om er drinkwater van te maken. De gebieden liggen in of nabij natuurgebieden, in landbouwgebieden of midden in de stad. Voor het monitoren van de grondwaterstanden rondom de waterwingebieden heeft Vitens een uitgebreid meetnet. Hiermee kunnen zowel effecten van de winningen, als externe effecten als het klimaat in de gaten gehouden worden.

De uitdaging

Vitens beschikt over circa 8000 grondwatermonitoringsstations, vedeelt over vijf provincies. De monitoringsstations leggen stijghoogte-metingen vast in peilbuizen, zowel via divers (automatische druk-opnemers) als hand-peilingen. Deze metingen moeten ontsloten, gevalideerd en beheerd worden om operationele processen te ondersteunen.

Onze oplossing

We ontsluiten alle meetdata in een toegankelijke database die is ingepast binnen de IT-architectuur van Vitens. Omdat bij het proces van meten tot invoeren fouten kunnen ontstaan wordt er gebruik gemaakt van het validatieprogramma ArtDiver.

De grondwatermetingen zijn als opendata beschikbaar in het online portaal vitens.lizard.net

Het resultaat

Het resultaat is een online portaal waarin het volledige meetnet van Vitens in ontsloten wordt. Alle data is daarnaast ook via een API beschikbaar. Hierop zijn verschillende applicaties gemaakt voor rapportages en data-analyses.

Alle cases

Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close