Handleiding voor de BGT Inlooptabel

Opdrachtgever
Stichting Rioned en STOWA
Partners
Gemeente Almelo
Jaar
2021
Locatie
Utrecht

In opdracht van Stichting RIONED en STOWA heeft Nelen & Schuurmans samen met een werkgroep van experts de BGT Inlooptabel ontwikkeld. Watermanagement is voor een groot deel informatiemanagement, daarom is het zo belangrijk dat deze uniforme datastandaard er nu is. Overheden en adviseurs kunnen met de BGT Inlooptabel hun werk efficiënter uitvoeren en beleidsdoelstellingen nog beter monitoren.

De handleiding voor de BGT Inlooptabel kun je hier downloaden.

De uitdaging

In Nederland is er nog geen eenduidige manier om de koppeling tussen (afvoerend) oppervlak en riolering te duiden, te registreren en te beheren. Sommige organisaties hebben voor zichzelf een methodiek ontwikkeld, maar bij veel organisaties ontbreekt het daaraan. Hierdoor wordt er vaak veel tijd besteed om voorafgaand aan bijvoorbeeld een modelstudie het afvoerend oppervlak te actualiseren. Hierbij zit vaak veel kennis in de hoofden van mensen of zijn er ‘analoge’ pdf-kaarten gemaakt.

Onze oplossing

Dat het slimmer moest vond ook de gemeente Almelo. In samenwerking met de gemeente Almelo heeft Nelen & Schuurmans dan ook de eerste stappen gezet naar een standaardmethodiek voor het vastleggen van het (verhard) afvoerend oppervlak. Stichting RIONED en STOWA zagen kansen voor de standaardisering van deze methodiek en hebben de ontwikkeling van de BGT Inlooptabel gefinancierd. Middels verschillende pilots is onderzocht of deze methodiek kon worden doorontwikkeld tot een landelijke standaard. Uit deze pilots zijn aanbevelingen gekomen die uiteindelijk hebben geleid tot de huidige vorm van de BGT Inlooptabel.

Het resultaat

De BGT Inlooptabel slaat een brug tussen de data over oppervlakken uit de BGT en de data uit het openbare (afval)watersysteem. Deze informatie wordt nu op een eenduidige en reproduceerbare wijze vastgelegd.

Door gebruik te maken van bestaande open datastandaarden als de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW) kunnen alle gemeenten gebruik maken van de BGT Inlooptabel. Doordat er een link wordt gelegd tussen de BGT en het GWSW kan de BGT Inlooptabel eenvoudig worden bijgehouden. Verandert er iets aan een BGT-vlakje dan is dit eenvoudig te zien door de laatste-wijzigingsdatum van de BGT Inlooptabel te vergelijken met de wijzigingen in de BGT vanaf diezelfde datum. Hetzelfde geldt voor de rioleringsdata in het GWSW. Zo kan de BGT Inlooptabel ook periodiek eenvoudig worden geactualiseerd.

Daarnaast biedt het gebruik van deze methodiek mogelijkheden voor innovatie door bijvoorbeeld de ontwikkeling van software die het gebruik van de BGT Inlooptabel vergemakkelijken. Kortom, de BGT Inlooptabel is een hulpmiddel om afvoerende oppervlakken in kaart te brengen en te monitoren. Hierdoor wordt het eenvoudiger om hydraulische modellen te actualiseren, afvalwaterprognoses op te stellen en beleidsdoelstellingen ten aanzien van afkoppelen te monitoren.

Alle cases

Hulp nodig met betrekking tot de BGT Inlooptabel? Neem contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close