Inzicht in de bodembeweging van Almere door AHN vergelijkingen

Opdrachtgever
Gemeente Almere
Jaar
2021
Locatie
Almere

De gemeente Almere heeft behoefte aan inzicht in de lokale bodembeweging voor alle bemalingsgebieden. Momenteel worden hiervoor verschillende databronnen gebruikt. Nelen & Schuurmans heeft de gemeente ondersteund door een kwantitatieve data-analyse uit te voeren en biedt met datagedreven kennis ondersteuning door de locatie en snelheid van de bodembeweging te kwantificeren op basis van versiebeheer in het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN).

De uitdaging

Bodemdaling geeft verschillende gemeentes uitdagingen in het beheer van de eigen infrastructuur zoals rioolbeheer en bestratingen. Inzicht in de bodemdaling is daarom belangrijk voor het maken van (langjarige) beheerplannen. Een nauwkeurig inzicht is echter lastig te verkrijgen en de gemeente Almere gebruikt hiervoor meerdere informatiebronnen. Met de komst van AHN4 is er nog een extra informatiebron beschikbaar gekomen om inzicht te geven in de bodemdaling. Met de nieuwe informatie kan de gemeente Almere vergelijkingen maken met andere informatiebronnen en zo het inzicht verder vergroten. Nelen & Schuurmans heeft deze informatiebron beschikbaar gemaakt door vergelijkende analyses te maken tussen de verschillende AHN-producten.

Onze oplossing

Nelen & Schuurmans heeft in vier stappen het inzicht in de lokale bodembeweging uit de AHN database samengesteld:

  1. Ontwikkeling bodemhoogteverschilkaarten door vergelijkingen tussen de AHN-producten: AHN2, AHN3, en AHN4.
  2. Bepaling bodembewegingssnelheid vanuit de verschilkaarten en de gemiddelde inwindata.
  3. Statistische analyse ter bepaling van de heterogeniteit per bemalingsgebied.
  4. Beschikbaar stellen van interactieve resultaten op het Lizard dataplatform.

Een belangrijk uitgangspunt is het correct gebruik van de hoge kwaliteit basisgegevens. Nelen & Schuurmans heeft de AHN-producten op voorhand gecontroleerd. Hierbij zijn inhoudelijke correcties toegepast om de bodembeweging accuraat in kaart te brengen. Zo zijn missende data geïnterpoleerd en zijn alle individuele watergangen, panden en extreme waardes door menselijke ingrepen uit de kaarten gefilterd.

Een uitdaging voor het bepalen van bewegingssnelheden is de lage temporele nauwkeurigheid van verouderde AHN-producten. Om gedetailleerde analyses uit te voeren is gebruik gemaakt van de gemiddelde inwindata, waarbij uiterste waardes als bandbreedte ter nauwkeurigheid functioneren. De resulterende afwijkingen blijven hierbij allen kleiner dan ±2.5%. Per bemalingsgebied is de heterogeniteit afgeleid door middel van statistische analyse. De data zijn afsluitend interactief beschikbaar gesteld op het Lizard dataplatform en gepresenteerd als rapportage.

Het resultaat

In dit project heeft Nelen & Schuurmans bodemdalingsinformatie afgeleid uit de database van het Actueel Hoogtebestand Nederland en gebruiksvriendelijk beschikbaar gemaakt voor de gemeente Almere. De gemeente Almere heeft hiermee een ondersteunend dataproduct tot haar beschikking. De informatie maakt het mogelijk om op bemalingsgebied-niveau knelpunten te identificeren en hier adaptief op te reageren. Door de gestandaardiseerde opzet en het gebruik van het Lizard dataplatform kan deze methodiek ook voor andere organisaties toegepast worden.

Alle cases

Benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close