Inzicht in het Achterland

Opdrachtgever
Informatiehuis water
Partners
Geon
Jaar
2020
Locatie
Nederland

Waterveiligheid is een belangrijk issue in Nederland. Onze waterkeringen beschermen ons tegen overstromingen, maar dat gebeurt niet vanzelf. De waterveiligheidssector is constant bezig om ervoor te zorgen dat onze veiligheid gegarandeerd blijft. Daarbij speelt data een belangrijke rol. Voor veel toepassingen is niet alleen data en informatie over de waterkeringen zelf, maar ook over het achterland van die waterkeringen van groot belang. Het voorbeeldproject ‘Inzicht in het Achterland’ focust zich op de vraag hoe deze data en informatie op een slimme manier gebruikt en gecombineerd kan worden.

De uitdaging

Er is tegenwoordig een groeiend aanbod van data en informatie, waarvan een groot deel open source is en door iedereen gebruikt kan worden. Dit groeiende aanbod biedt een hoop mogelijkheden, maar het is vaak een uitdaging om binnen al het aanbod op zoek te gaan naar actuele en betrouwbare data die aansluiten op de informatiebehoefte van de gebruiker. Ook is het belangrijk om te laten zien hoe de slimme combinatie van verschillende open source data gebruikt kan worden om tot nieuwe inzichten of betere onderbouwing van besluiten te komen.

Onze oplossing

Daarom werkt Nelen & Schuurmans in samenwerking met Geon en het Informatiehuis Water (IHW) aan het voorbeeldproject ‘Inzicht in het achterland’, in opdracht van het directeurenoverleg IHW. Het doel van dit project is om samen met de verschillende spelers binnen de watersector te laten zien wat de verbeterde beschikbaarheid van data en het slim combineren van deze data voor toegevoegde waarde kan bieden.

Het resultaat

Als startpunt voor het project is er een enquête gehouden onder mensen die werkzaam zijn in de waterveiligheidssector in Nederland. De resultaten van deze enquête geven een goede indicatie van de aspecten die belangrijk zijn bij het gebruik van een informatieportaal.

Deze resultaten zijn vervolgens meegenomen in de ontwikkeling van 3 showcases, die elk toegespitst zijn op een andere gebruiker. In elk van deze showcases zijn verschillende open data gecombineerd om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoefte van de gebruiker. Deze showcases zullen gepresenteerd worden tijdens een webinar op dinsdag 8 september, waar we graag met de sector het gesprek aan willen gaan om te kijken hoe we data kunnen inzetten om tot betere beslissingen en plannen te komen. We willen daarom iedereen die hierin geïnteresseerd is van harte uitnodigen om deel te nemen aan het webinar.

Alle cases

Meer weten? Neem contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close