Onderzoek functionering afvalwatersysteem gemeente Papendrecht

Opdrachtgever
Gemeente Papendrecht
Partners
Rio+ en Waterschap Rivierenland
Jaar
2019-2020
Locatie
Papendrecht

De gemeente Papendrecht wil de functionering van het (afval)watersysteem integraal in beeld brengen om doelmatig de opgaves die voortkomen uit het Basisrioleringsplan en klimaatverandering in te vullen. Het gebied ligt aan het ‘einde’ van de polder en is zeer waterrijk. Extra uitdaging is dat de riolering en het oppervlaktewatersysteem flink wat interactie hebben.

 

De uitdaging

Binnen deze verdiepende modelstudie wordt gekeken naar het functioneren van het interactie van het (afval)watersysteem in en om Papendrecht. Gemeente Papendrecht en Waterschap Rivierenland trekken samen op en zien het als een mooie kans om intern en binnen de samenwerkingsregio A5H te laten zien wat samenwerking kan opleveren. Elkaar kennen en wederzijds vertrouwen is nodig in een gezamenlijke aanpak van klimaatopgaves. Dit is dan ook de reden dat het Deltaprogramma een deel van de kosten voor haar rekening neemt.

 

Onze oplossing

In een werksessie hebben dertien deelnemers vanuit de gemeente, het waterschap, Nelen & Schuurmans en Rioplus  gegevens, kennis en ervaring hebben uitgewisseld om tot de juiste uitgangspunten voor het integrale model te komen. In dit integrale hydrodynamische 3Di-model wordt de afvoer over maaiveld en via de riolering en het oppervlaktewatersysteem meegenomen. Daarmee komt er een rekenmodel beschikbaar voor het verkennen van maatregelen en klimaatbestendig ontwerpen.

 

Het resultaat

Het functioneren van het afwater- en oppervlaktewatersysteem hebben we samengevat in een QGIS rapportage. Beleidsmakers binnen de gemeente hebben hier toegang tot alle informatie en inzichten vanuit het project. Hiermee wordt invulling gegeven aan de klimaatadaptatie en BRP opgaves.

Alle cases

Ook behoefte aan beter inzicht in de functionering van het afvalwatersysteem? Neem contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close