Regionale stresstest extreme neerslag ‘Waterbom’

Jaar
2022
Opdrachtgever
WDOD
Locatie
Sallandse Wetering

Waterschap Drents Overijssels Delta (WDODelta) wil weten wat de regionale wateroverlast zal zijn als de Limburg-bui, de ‘Waterbom’, in hun gebied valt. Deze informatie is van belang in diverse gebiedsplannen, zoals het bepalen van woningbouwlocaties. Met behulp van een grootschalig, integraal model in 3Di wordt het wateroverlastbeeld bepaald.

 

De uitdaging

De overstromingen in Limburg in 2021 hebben Nederland wakker geschud. De combinatie van extreme piekneerslag en de omvang van het getroffen gebied zorgde voor ongekende problemen. Eerder zorgde zomerse neerslag vooral voor natte voeten op de plek waar het water viel. Nu leidde de grote schaal tot hoogwater in beken en rivieren, terwijl dit normaal alleen in de winter gebeurt.

Onze oplossing

Wij hebben voor WDODelta de verwachte waterstanden in lokale beken en rivieren als gevolg van de ‘Waterbom’ in beeld gebracht en overstromingslocaties geïdentificeerd.

Hiervoor hebben we een watersysteemanalyse uitgevoerd met als belangrijkste instrument een grootschalig, integraal, hydrologisch en hydrodynamisch model van het stroomgebied van de Sallandse Weteringen. Dit ruimtelijke model is in staat om voor elke vierkante meter apart te bepalen hoeveel neerslag infiltreert, en welk deel van de neerslag afstroomt naar het watersysteem. In de figuur hiernaast is te zien dat lokaal akkerland en natuur onder water komen te staan. Het water vindt zijn weg via zowel de percelen als het watersysteem.

Het volledige watersysteem van de Sallandse Weteringen voert af door de stad Zwolle. De gevolgen van de extreme neerslag worden duidelijk uit de figuur hiernaast: richting de stad raakt het watersysteem overbelast en kunnen keringen overstromen.

De keringen rondom de stad zijn van een hoger beschermingsniveau. Daarom is de verwachting dat deze niet zullen inunderen. Vlak voor de stad zijn de keringen echter van een lager beschermingsniveau en deze hebben daarom een lagere hoogte. Uit de overstromingssimulaties blijkt dat juist hier de keringen overstromen.

Het resultaat

WDODelta heeft met de inundatiebeelden de benodigde kennis om in gesprek te gaan met de ingezetenen van hun beheergebied, bijvoorbeeld in de zoektocht naar nieuwe woningbouwlocaties. De beschouwde situatie is vanwege zijn boven normatieve karakter geen opgave, maar het in kaart brengen van de risico’s bij een dergelijke ‘Waterbom’ is essentieel voor het zoeken naar klimaat adaptieve oplossingen in het gebied. Daardoor kan de waterveiligheid in de toekomst gewaarborgd worden.

Alle cases

Benieuwd naar de gevolgen als de Waterbom bij jou valt? Neem contact op voor een watersysteemanalyse!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close