Toetsing klimaatrobuustheid Canopusplein en Maasstraat Velsen

Opdrachtgever
Gemeente Velsen
Jaar
2023
Locatie
IJmuiden

Voor de gemeente Velsen hebben we een onderzoek gedaan naar de klimaatrobuustheid van twee stedelijke herontwikkelingen in IJmuiden: “Pont tot Park” en “Canopusplein”. We toetsten op robuustheid bij hevige neerslag, hitte en droogte, en namen ook specifieke doelen voor groen en waterbeschikbaarheid mee. Daarnaast keken we of we met slimme keuzes in het ontwerp de wateroverlast in het omringende stedelijk gebied konden verminderen. En met succes!

De uitdaging

Gemeente Velsen heeft in IJmuiden een binnenstedelijke herontwikkeling, “Pont tot Park”, gepland. In dit plan worden zo’n 1500 duurzame woningen gebouwd, midden in IJmuiden. Een andere ontwikkeling is de herinrichting van het Canopusplein. Velsen wil bij beide ontwikkelingen de Landelijke Maatlat voor de Groene gebouwde omgeving hanteren. In het ontwerp van Pont tot Park zijn met dit doel ‘klimaatstraten’ toegevoegd. Het ontwerp voor Canopusplein bevat veel groen en waterberging. De gemeente heeft Nelen & Schuurmans gevraagd om beide ontwerpen te toetsen op meetbare doelen voor klimaatrobuustheid. Daarnaast wil de gemeente weten of de ontwerpen ook de klimaatrobuustheid van de directe omgeving vergroten. Concreet gaat het om het effect op twee bekende wateroverlastlocaties in de directe omgeving van beide herontwikkelingen.

Onze oplossing

Met behulp van onze hydrodynamische modelleersoftware 3Di hebben we een integraal model gemaakt van IJmuiden. Het maaiveld, oppervlaktewatersysteem en het rioolsysteem van IJmuiden zijn integraal meegenomen. Dit systeem hebben we belast met een composietbui. Dit is een samengestelde bui met een statistische herhalingstijd van eens in de 100 jaar bij het klimaat van 2050. Zowel langdurige neerslag als een korte hevige piek zijn in de bui verwerkt. De langdurige neerslag vult het rioolsysteem eerst zodat alle berging al gevuld is zodra de piekneerslag valt. Een worst-case scenario dus.

“Het project heeft ons nieuwe waardevolle informatie gegeven over het onder- en bovengronds afstromen van water in de kern IJmuiden. Door vooraf goed na te denken over meetbare doelen voor klimaatadaptatie zijn de afwegingen tussen maatregelen veel beter te maken.” – Gemeente Velsen

Om de hittestress te berekenen hebben we onze Hittestresstool ingezet. Hiermee hebben we de effecten van de gebiedsontwikkeling op de gevoelstemperatuur in de stad in kaart gebracht. Voor groen, biodiversiteit en waterbeschikbaarheid hebben we een kwalitatieve analyse uitgevoerd. We hebben samen met de gemeente in een werksessie aanvullende maatregelen gekozen om door te rekenen.

Het resultaat

Met onze berekeningen konden we aantonen dat de geplande ontwikkelingen klimaatrobuust zijn ontworpen. Met enkele optimalisaties in het ontwerp wordt de wateroverlast bij de probleemlocaties sterk verminderd. Zo’n 80 gebouwen waren met het verbeterde ontwerp minder kwetsbaar voor wateroverlast. Ook zijn we er achter gekomen welke maatregelen onvoldoende effecten hebben, wat ook erg belangrijk is. Door de aanleg van de klimaatstraten in Pont tot Park kan de gevoelstemperatuur tot 14 graden Celsius afnemen.
Om de doelen voor groen en biodiversiteit te halen zetten we in op gegroepeerde begroeiing (Tiny forests).

 

Meer weten over klimaatadaptatie?

Naast het toetsen van klimaatrobuustheid van herontwikkelingsprojecten onderzoeken we ook of een bepaalde locatie geschikt is voor woningbouw. In de volgende case nemen we u daarin mee: “Klimaatbestendig ontwikkelen Bodem en Water gestuurd

Alle cases

Aan de slag met klimaatadaptatie?
Neem contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close