Training waterbeheer, capacity building en implementatie van een beslissingsondersteunend systeem voor Oman

Opdrachtgever
Ministerie van Landbouw, Visserij en
Partners
Wageningen Environmental Research & German University of Technology in Oman
Jaar
2020-2022
Locatie
Muscat, Oman

De missie van het Omaanse Ministerie van Landbouw, Visserij en Watervoorraden (MLVW) is het bereiken van een voortdurende ontwikkeling en vooruitgang in landbouw, visserij en watervoorraden. Deze missie garandeert een gezond milieu, een evenwichtige ontwikkeling van de bouw en een actieve deelname aan de verbetering van de infrastructuur en de openbare diensten. Deze missie is in overeenstemming met de vastgestelde normen van kwaliteit en adequaatheid door betere institutionele en regulerende mogelijkheden, uitbreiding in de toepassing van moderne technologieën, aanmoediging van creatieve initiatieven en positieve activering van het partnerschap van de publieke en private sector in de ontwikkeling op lokaal niveau. Een beslissingsondersteunend systeem is een waardevol instrument om deze missie in praktijk te brengen.

De uitdaging

De algemene doelstelling van dit project is een aantal personeelsleden van het MLVW op te leiden in het gebruik en het beheer van verschillende watergerelateerde databases en hen te trainen in zowel de effectieve toepassing van data als in het presenteren ervan aan andere belanghebbenden. Het uiteindelijke doel is bij het MLVW de capaciteiten te creëren om een toekomstig beslissingsondersteunend systeem (Desision support system, DSS) voor de watersector in het land te ontwerpen en te ontwikkelen.

 

Volgens het MLVW zal dit capaciteitsopbouwproject de kennis opleveren om:

1. De beschikbare data te begrijpen om beter beheer van de schaarse watervoorraden te ontwikkelen, met inbegrip van zowel kwantitatieve als kwalitatieve problemen.

2. Hun gegevens te structureren en in de toekomst een DSS te ontwikkelen om hun watervoorraden slim te beheren (op alle niveaus).

3. Te zorgen voor opleiding en capaciteitsopbouw van werknemers van het MLVW die deel zullen uitmaken van een toekomstig Decision Support System-team; Dit team bestaat uit mensen met uiteenlopende achtergronden, kennis en rollen binnen het MLVW.

Onze oplossing

Het doel van dit project is om een betrouwbaar beheer van watergegevens in Oman te ontwikkelen door middel van een opleidingstraject en door de implementatie van een beslissingsondersteunend systeem. In nauwe samenwerking met de Omaanse regering en andere belanghebbenden zal het project de meest geschikte medewerkers van het ministerie selecteren en opleiden om data te kunnen verzamelen, verwerken, interpreteren en presenteren die van cruciaal belang zijn voor het nemen van weloverwogen beslissingen over een effectief en efficiënt gebruik van de schaarse watervoorraden van Oman.

Voor de vijftien professionals van het Omaanse MLVW wordt een op maat gesneden programma voor capaciteitsopbouw ontwikkeld. Dit personeel zal deel uitmaken van het zogenaamde “decision support system team”, een gespecialiseerde eenheid binnen het MLVW die besluitvormers moet adviseren over de beschikbare watergerelateerde gegevens, zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Aan het einde van het project zullen de deelnemers in staat zijn om:

1. Watergerelateerde data uit Oman te identificeren, verzamelen, interpreteren, verwerken en samenvatten, en dit vervolgens te verkondigen aan een breder publiek, waaronder waterexperts, besluitvormers, specifieke watergebruikers of het grote publiek;

2. Te interpreteren en uit te leggen hoe zowel specifieke gegevens als de combinatie van diverse datasets een verbeterde strategieontwikkeling, actieplanning en beleidsformulering onderbouwen;

3. Gegevens en inzichten die uit data voortkomen effectief te communiceren, visualiseren en te presenteren;

4. Beter te begrijpen hoe effectieve communicatie (geholpen door verbeterde digitale transformatie) de facilitering van multistakeholderprocessen, partnerschappen en/of platforms ondersteunt die nodig zijn voor geïntegreerd beheer van watervoorraden en waterbestuur;

Het opleidingsmateriaal omvat de WCDI MSP Guide (Engelse, Franse en Spaanse versies beschikbaar) en het online resource portal (mspguide.org) om de aanpak van samenwerking tussen belanghebbenden en de reeks methoden en instrumenten te onderbouwen. Deze gids is vooral nuttig omdat het ruime voorbeelden geeft over hoe de teamprestaties kunnen worden verbeterd.

De MSP-gids wordt algemeen beschouwd als een “state of the art”-overzicht voor multi-stakeholderpartnerschappen en wordt uitgebreid gebruikt door gouvernementele, niet-gouvernementele en onderzoekspartners. De MSP-gids maakt deel uit van het officiële curriculum voor academische cursussen aan ten minste zeven universiteiten (WUR, Van Hall Larenstein, Aeres, Radboud Universiteit Nijmegen, Uppsala Universiteit Zweden, University of South Florida, Denver University).

Het resultaat

Het opleidingsprogramma is opgezet volgens onze visie op communicatie, opleiding en capaciteitsontwikkeling en op de rol en het gebruik van gegevensbeheer voor de watersector. Als uitgangspunt worden de beste – en meest gemotiveerde – kandidaten geselecteerd in samenwerking met het MLVW. Het op maat gemaakte programma wordt ontwikkeld op basis van vijf componenten. Hieronder worden de verschillende onderdelen van het opleidingsprogramma in chronologische volgorde beschreven.

1. Aanvangsopdracht

2. Opleidingsweek 1: Databeheer

3. Opleidingsweek 2: Studiebezoek aan Nederland

4. Opleidingsweek 3: Teamwork & Communicatie

5. Follow-up & nazorg

Tijdens het opleidingsprogramma van 1,5 jaar is er regelmatig nauw contact met de trainees. Tussen de trainingsweken door worden update meetings georganiseerd via video conferencing. Minstens één keer per maand wordt er een vergadering gehouden om een open sfeer te creëren waarin de trainees zich vrij voelen om vragen te stellen, extra ondersteuning te geven over de training en vooral; hoe de opgedane kennis toe te passen in hun dagelijkse werk.

Alle cases

Meer informatie? Neem gerust contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close