SpiceUp

Opdrachtgever
Verstegen Spices & Sauces B.V.
Partners
Akvo, ICCO, VanderSat, IPB, Balittro en PT CAN
Jaar
2018
Locatie
Indonesië: Bangka-Belitung, Kalimantan en Lampung

Het SpiceUp-project stelt geo-informatie beschikbaar ter ondersteuning van 100.000 peperboeren in Indonesië. Zij gebruiken deze informatie om de kwaliteit en kwantiteit van hun peperproductie te verhogen. Door een betere opbrengst krijgen ze een eerlijker inkomen, maar dit draagt ook bij aan het vergroten van voedselzekerheid. Daarnaast verduurzamen we de landbouw door het terugbrengen van water-, kunstmest- en pesticiden gebruik.

 

De uitdaging

De uitdaging ligt in het leveren van betrouwbare en duurzame informatieservices. Peperboeren in Indonesië hebben baat bij actuele informatie over dagelijkse uitdagingen zoals het weer, de beschikbaarheid van water en de verhoogde kans op incidenten als plagen en ziektes. Daarnaast is voor een duurzame informatievoorzieningen businessmodel nodig om de dienst financieel haalbaar te houden op de lange termijn.

Onze oplossing

Onze partners in het SpiceUp-consortium verzamelen gegevens over weer, bodemvocht, bodemvoedingsstoffen, plagen en ziekten en traceerbaarheid. Ze gebruiken een verscheidenheid aan technieken, variërend van ultramoderne satellietbeelden tot een meer traditionele verzameling van bodemmonsters.

Wij integreren en analyseren deze data in ons geo-dataplatform Lizard, waar we de verschillende informatieservices samenstellen. Deze informatieservices worden ontsloten in een mobiele SpiceUp app voor Indonesische boeren. Waar voorheen alle boeren hetzelfde advies kregen, wordt nu advies op maat samengesteld op basis van in ruimte en tijd variërende gegevens.

Aan toeleveranciers, microfinanciers en andere derde partijen leveren we geaggregeerde informatie in online dashboards. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van geo-data afkomstig van de satelliet in combinatie met lokale informatie van de boer.

“Wij zijn trots om deel te nemen in het consortium dat boeren helpt om ondernemers te worden”

Marianne van Keep – Director of Sustainability

Het resultaat

De gegevens worden operationeel ontsloten in het data-analyse platform Lizard. Hiermee wordt uitvoerbaar advies gegeven dat antwoorden biedt op vragen zoals:

  • Onder welke omstandigheden is mijn peper verbouwd?
  • Hoe groot is de kans dat de boer microfinanciering kan terugbetalen?
  • Wat zijn de lokale en regionale behoeftes aan bemestingsstoffen?
  • Wat is de geschiktheid van het land om peper te verbouwen?
  • Waar wordt frequent irrigatie of drainage geadviseerd?
  • Welke peperboeren kunnen de bescherming tegen ongedierte en ziekten verbeteren?
Alle cases

Contact Us

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close