WADIM: Veranderdetectie Watersysteem

Opdrachtgever
RVO
Partners
NEO
Jaar
2020-2021
Locatie
Nederland

De wereld is continu in verandering, zo ook het watersysteem. Nelen & Schuurmans heeft samen met NEO een informatieservice ontwikkeld voor Nederlandse waterbeheerder voor het opsporen van veranderingen in het watersysteem en rondom keringen. WADIM, “Watersystems Detection Identification and Monitoring” is een innovatieve informatiedienst dat onder andere gebruik maakt  van satellietdata en GIS analyses om veranderingen op te sporen en te rapporteren. Voorbeelden hiervan zijn wijzigingen aan kunstwerken of aan het watergangprofiel. De service geeft waterbeheerders cruciale informatie voor het bepalen van beleid, uitvoeren van watersysteemanalyses, beheer en handhaving.

De uitdaging

Het bijhouden van de actuele staat van het watersysteem is belangrijk, maar in de praktijk lastig. Veldbezoek is noodzakelijk, doordat veranderingen soms zonder toestemming van autoriteiten is uitgevoerd.

De veranderingen hebben echter wel effect op het functioneren van het watersysteem. Van verminderde afvoer door begroeiing tot juist versnelde afvoer door nieuwe verharding. Maar ook onrealistische waterpeilen in een rekenmodel door een onbekende stuw. Het waterbeheer heeft om tal van redenen enorm veel baat bij complete, relevante en actuele data. In het bijzonder voor waterschappen en Rijkswaterstaat, en hun hydrologen, geospecialisten, en toezichthouders.

Voorbeelden van veranderingen die wij monitoren zijn:

  • De aanleg van nieuwe wateren
  • De afkalving en sedimentatie van kribben en oevers
  • Ontbrekende kunstwerken
  • Vergroening
  • Verharding

Onze oplossing

Nelen & Schuurmans en NEO hebben een geautomatiseerde online informatiedienst ontwikkeld waarmee waterbeheerders ten minste elke twee maanden inzicht krijgen in de plaatsgevonden veranderingen aan en in de omgeving van waterlopen en waterkeringen. Deze informatieservice is ontwikkeld binnen het SBIR-traject van RVO in opdracht van Netherlands Space Office.

Het opsporen van de veranderingen gebeurt aan de hand van kunstmatige intellegentie en data-analyse. Remote sensing data, publieke data en assetmanagement systemen vormen de brondata van deze informatieservice. De gesignaleerde veranderingen zullen worden vertaald naar specifieke werkinstruckties voor de respectievelijke waterbeerder. In een overzichtelijk dashboard worden de gevonden veranderingen weergegeven, samen met werkinstructies om direct actie te nemen. Indien een veldbezoek wordt genomen, kan de uitkomst daarvan gebruikt worden als trainingsdata voor verdere verbetering van de algoritmes. Daardoor wordt de service beter na elk veldbezoek. Samen met waterbeheerder in heel Nederland kunnen we op deze manier een product creëren met een steeds beter worden kwaliteit.

De resultaten worden gepresenteerd in een dashboard wat het mogelijk maakt om op een gebruiksvriendelijke wijze de data in te zien. Het systeem maakt gebruik van onze innovatie DataChecker en online datawarehouse Lizard. Met het geodata platform Lizard de data wordt automatisch ontsloten middels een eigen API. De API maakt het ook mogelijk de data te integreren in eigen informatiesystemen en webportalen van de waterschappen en Rijkswaterstaat.

Het resultaat

De WADIM-informatiedienst is een geautomatiseerde online informatiedienst waarmee waterbeheerders actueel inzicht krijgen in de plaatsgevonden veranderingen aan en in de omgeving van waterlopen en waterkeringen. De gevonden veranderingen worden in een overzichtelijk dashboard weergegeven, samen met werkinstructies om direct actie te nemen. Wij verzekeren een naadloze aansluiting op de systemen van de gebruiker via API’s.

Alle cases

Meer weten over automatische veranderdetectie? Neem contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close