Water Availability Monitor voor irrigatie advies

Opdrachtgever
European Space Agency (ESA)
Partners
AgroVision, VanderSat
Jaar
2019-2020
Locatie
Europa

De Water Availability Monitor (WAM) is een informatieservice die real-time irrigatieadvies levert aan agrariërs. De WAM draagt daarmee bij aan een betere gewasproductie en efficiënter watergebruik.

De informatieservice draait op het datawarehouse en analytics platform Lizard en maakt gebruik van satellietbeelden van VanderSat, sensoren, geodata en van hydrologische modellering. De informatieservice is volledig geautomatiseerd en via API benaderbaar. Voor agrariërs is de WAM geïntegreerd in de agrarische software suite CropVision van AgroVision.

De uitdaging

Klimaatverandering en de resulterende droogte zorgen voor toenemende uitdagingen bij het verbouwen van gewassen. De balans tussen het afvoeren van water bij hevige neerslag en vasthouden van water ter voorkoming van droogte staat steeds meer onder druk. Grote stappen zijn al genomen in klimaatadaptatie binnen de landbouw. De uitdagingen die voortkomen uit droogte nemen voor agrariërs echter nog steeds toe.

Ondanks deze grote uitdagingen worden adviesdiensten voor irrigatie nog weinig gebruikt. Een belangrijke reden daarvoor is dat betrouwbare diensten vragen om grote investeringen in bodemsensoren. Hoewel de aanschafkosten van sensoren afnemen, blijven onderhoud en regelmatige vervanging nodig. Daardoor zijn de terugkerende kosten hoog. Daarbovenop geven kwalitatief goede metingen op één locatie alsnog slecht informatie over grotere arealen. Met de geïntegreerde aanpak van de WAM bieden we een oplossing voor deze beperkingen.

Onze oplossing

Nelen & Schuurmans heeft samen met AgroVision en VanderSat een irrigatie-informatieservice ontwikkelddie gebruik maakt van hoogwaardige satellietdata en geavanceerde, hydrologische modellen. Sensoren in het veld kunnen gebruikt worden, maar zijn door onze methode niet nodig voor een betrouwbaar irrigatieadvies. Daarmee is het een kosteneffectief alternatief voor irrigatieadviezen op basis van in-situ sensoren. De WAM gebruikt state-of-the-art hydrologische modellering om de waterbeschikbaarheid op perceelniveau te bepalen. Het systeem gebruikt hiervoor hoge resolutie dagelijkse satellietbeelden als input. Door deze te combineren met metingen en verschillende geodatabronnen, wordt een betrouwbaar irrigatieadvies gegenereerd. Met de WAM informatieservice worden telers ondersteund bij hun strijd tegen droogte door een hoogwaardig irrigatieadvies.

De kern van de innovatie in de WAM zijn de satelliet bodemvochtkaarten en de state-of the-art hydrologische modellen. De nauwkeurigheid, ruimtelijke en temporele resolutie van deze en andere geodata zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd. Zo zijn er naast hoge resolutie beelden ook data beschikbaar van infrarood, microwave en radar. Deze maken het mogelijk veranderingen op grond nauwkeurig te volgen. De mogelijkheden voor het monitoren van water en landbouw zijn daardoor sterk ontwikkeld. Het geavanceerde WAM model past zich aan de beschikbare data aan en voert real-time data-assimilatie uit. Daardoor is het in staat is voor tal van gewassen een gedetailleerd resultaat te geven.

Het resultaat

De succesvolle lancering van WAM in 2021 vervult een behoefte naar een accuraat en betaalbaar irrigatieadvies. Door het gebruik van professionele software is de service robuust, betrouwbaar en schaalbaar. Het ervaren support-team zorgt voor continue beschikbare ondersteuning voor de gebruikers.

De WAM brengt niet alleenvoordelen voor agrariërs, maar ook maatschappelijk baten:

  • Agrariërs kunnen irrigatie beter plannen vanwege het voorspellend vermogen van de WAM.
  • Het beschikbare water wordt efficiënter gebruikt doordat het advies een optimale irrigatie adviseert.
  • De WAM bespaart agrariërs kostbare tijd doordat zij hun irrigatiemomenten beter kunnen plannen.
  • De irrigatiekosten voor agrariërs worden teruggebracht doordat de WAM zorgt voor een efficiënter irrigatieregime.

Het verkregen inzicht in het watergebruik kan ook bijdragen aan de algehele waterhuishouding. Het geeft waterbeheerders op regionale schaal inzicht in waterbeschikbaarheid. Voor de agrarische sector geeft de service ook inzichten in vroege trends in seizoenopbrengst.

Alle cases

Meer weten? Neem contact met ons op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close