SBIR – Bodemdaling landelijk gebied

Opdrachtgever
Waterschappen, provincies, Rijkswaterstaat en Netherlands Space Office
Partners
SkyGeo, HydroLogic
Jaar
2019
Locatie
Nederland

Binnen het SBIR traject ontwikkelen wij samen met SkyGeo en HydroLogic de bodemdaling informatieservice BODIS. Door op een slimme manier satellietdata met modellen en andere geodata te combineren monitoren we hiermee de bodemdaling in landelijk gebied.

De uitdaging

Het zakken van de bodem zorgt in Nederland jaarlijks voor enorme schade. Waar In stedelijk gebied het zakken van de bodem met satellieten goed waar te nemen is, is dit in landelijk gebied moeilijker. Hoewel er een groot maatschappelijk belang voor goede informatie over bodemdaling is, blijft momenteel de informatievoorziening achter.

Onze oplossing

Om betere informatie over de bodemdaling te leveren, ontwikkelen wij de Bodemdalings Informatie Service BODIS. Deze ontwikkeling doen wij samen met onze partners SkyGeo en HydroLogic.  BODIS geeft gebruikers de best beschikbare informatie over de verplaatsingen van de ondergrond. Door slimme combinatie van satellietbeelden, modellen en geodata maken we een kaart die de bodemdaling op hoge resolutie toont.

Naast de bodemdalingskaart gaat BODIS ook beschikken over slimme afgeleide producten. Zo ontwikkelen we producten die de relatie tussen bodemdaling en peilbeheer tonen en brengen we in kaart in kaart brengt  kaart brengen wat de bijdrage van bodemdaling is op de uitstoot van broeikasgassen.

BODIS wordt gebruiksvriendelijk online ontsloten op een manier die aansluit bij elk type gebruiker. Alle informatie van BODIS wordt zichtbaar in online portals en dashboards. Daarnaast wordt alle data ook opvraagbaar via een API, die gebruik maakt van de Digitale Delta principes. Met deze API is het mogelijk om de producten van BODIS in elk soort omgeving weer te geven.

Het resultaat

In de eerste fase van het traject is de haalbaarheid van BODIS aangetoond. Deze haalbaarheid hebben wij gedemonstreerd door voor drie testgebieden nauwkeurige bodemdalingskaarten te maken. Hiermee gaan wij verder in fase 2 van het project.

Alle cases

Meer weten? Neem contact op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close