Overstromingswaarschuwingen in Sydney door middel van de nieuwste technologie ontwikkeld door Royal HaskoningDHV en Nelen & Schuurmans

24 maart 2021

Amersfoort, 24 maart 2021 – Hevige neerslag zorgt voor grote overstromingen in de Australische staat New South Wales. Dankzij de nieuwste technologie wordt er tijdig gewaarschuwd en kan men actie ondernemen om slachtoffers en schade aan persoonlijke bezittingen en infrastructuur te voorkomen.

In de Australische deelstaat New South Wales hebben dit weekend extreme hoeveelheden neerslag tot overstromingen geleid. In sommige delen van de staat is meer dan 700 millimeter neerslag gevallen. Maar liefst drie keer zoveel als gemiddeld in maart in dit gebied valt.

Deze extreme hoeveelheden neerslag worden in verband gebracht met het weersverschijnsel La Nina. Dit weersverschijnsel wordt veroorzaakt doordat de passaatwinden richting Australië sterker worden. Hierdoor wordt warm water richting de kust van Australië geblazen waardoor daar meer neerslag valt.

Technologie van Nederlandse bodem

Nederlandse watertechnologie waarschuwt de noodhulpdiensten van Parramatta, een stadsdeel van Sydney, voor overstromingen vanuit de Parramatta rivier. Het gebied rond de Parramatta rivier is erg heuvelachtig en sterk verstedelijkt, waardoor grote hoeveelheden neerslag kunnen leiden tot plotselinge overstromingen.

De Nederlandse bedrijven Nelen & Schuurmans en Royal HaskoningDHV hebben, samen met het Australische team van Royal HaskoningDHV, een systeem geïmplementeerd dat aan de hand van de real-time neerslagverwachting een voorspelling geeft van de rivierwaterstanden. Met input van de neerslagradar voorspelt een model hoe de situatie zich over de komende 12 uur ontwikkeld. In een dashboard wordt alle informatie overzichtelijk bij elkaar gebracht. Op basis van deze informatie bepalen de noodhulpdiensten en lokale overheid waar en wanneer maatregelen genomen moeten worden zoals eventuele evacuaties die plaats moeten vinden. Op dit moment is het gelukkig relatief rustig in dit deel van het gebied. Een stuk verderop in de deelstaat worden echter duizenden mensen geëvacueerd.

De Flash Flood Forecast-technologie heeft Parramatta in staat gesteld om, voor de piek van het extreme weer, al maatregelen af te schalen omdat duidelijk werd dat er geen verdere impact te verwachten was voor de gevoelige delen van het stroomgebied. Het Parramatta Flash-systeem hielp de autoriteiten om op het juiste moment de juiste actie te ondernemen.

COVID vaccins

Door de overstromingen is de distributie van het COVID-vaccin in Sydney en andere delen van New South Wales vertraagd.

 

close