Dynamic Digital Twin voor Riolering: GWSW naar CityGML converter is beschikbaar

9 februari 2022

Dynamic Digital Twin voor Riolering: GWSW naar CityGML converter is beschikbaar

Het project Dynamic Digital Twin Riolering heeft als doel om een dynamisch 3D-model voor stedelijk waterbeheer te ontwikkelen. In deze digitale omgeving krijgen burgers en gemeente eenduidig inzicht rondom de afhandeling van een melding. Om overlastproblemen eenvoudiger te kunnen melden, operationele en dynamische data te kunnen ontsluiten en scenario’s te modelleren hebben vier gemeenten, Stichting RIONED, Future Insight BV en Nelen & Schuurmans de krachten gebundeld.

Een belangrijk component in dit project is het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW). GWSW is een open standaard voor het eenduidig uitwisselen en ontsluiten van gegevens in het stedelijk waterbeheer. Om een GWSW dataset te kunnen ontsluiten in een Digital Twin moet dit omgezet worden naar CityGML. CityGML is het gegevensmodel voor de weergave van stedelijke objecten in 3D. Dit proces kan geautomatiseerd worden en daarom hebben Future Insight en Stichting RIONED de afgelopen maanden samengewerkt aan een gestandaardiseerde CityGML converter. Deze converter stelt voor elke GWSW dataset een CityGML download beschikbaar op https://apps.gwsw.nl/.

Doordat de converteroptie naar CityGML wordt aangeboden op de GWSW-server van Stichting RIONED is 3D rioleringsdata direct beschikbaar voor alle gemeenten die een rioleringsdataset aanbieden conform de GWSW-standaard. De stap van een 2D-model naar een 3D-model is hierdoor eenvoudig en klein. De converter maakt het mogelijk om rioleringsdata te integreren in een 3D Digital Twin en biedt een solide basis voor het project Dynamic Digital Twin.

Wilt u meer informatie? Ziet u bruikbare toepassingen? Mail naar gwsw@rioned.org.

 

close