Blockchain: Revolutie in de watersector?

9 april 2020

Ja, ik laat me verassen vandaag! Vertellen de deelnemers aan het begin van de bijeenkomst ‘Blockchain in de Watersector’ op 12 april. Rijkswaterstaat en Nelen & Schuurmans hebben het voortouw genomen om de potentie van het ‘buzzword’ van 2017 eens grondig uit te zoeken samen met de sector. Ca. 20 collega’s van verschillende organisaties uit de watersector die óók een passie hebben voor IT hebben de handen ineen geslagen in hartje centrum Utrecht, het kantoor van Nelen & Schuurmans.

De middag begon met een Masterclass ‘Blockchain’ waarin haarfijn het principe uitgelegd is met het bekende voorbeeld van de Bitcoin, de cryptomunt die de centrale bank uitschakelt. Dat een dijk straks geen centrale ‘beheerder’ meer nodig heeft, maar wordt beheerd door ons allen in de Blockchain lijkt nog wel erg ver weg. Echter, Blockchain bevat een aantal belangrijke ingrediënten: encryptie, hashes, een digitale handtekening, proof of work en de blockchain zelf. Voor de toepassing van Blockchain in de watersector kan ook al één, of een combinatie van, deze ingrediënten interessante meerwaarde bieden. Die meerwaarde zit hem vooral in plekken waar transities tussen organisaties of mensen een belangrijke rol spelen.

Tijdens de brainstorm sessie kwamen verschillende toepassingen naar voren die vervolgens gepresenteerd werden aan de groep. Pizza’s mochten hierbij natuurlijk niet ontbreken. De toepassingen die verder uitgewerkt gaan worden hebben te maken met het beoorlingsprocess van keringen, relaties tussen decentrale databases en het behalen van energiedoelstellingen.

 

close