Missie en visie
Team Stedelijk Water heeft de missie om bij te dragen aan een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving, nu en in de toekomst. We doorgronden boven- en ondergrondse riolering- en watersystemen en geven advies hoe deze duurzaam in te richten. Vanuit onze systeemkennis maken we verbeterde ontwerpen voor riolering, watersysteem en openbare ruimte. We sluiten hierin aan bij de filosofie ”Water en bodem sturend” en de landelijke Maatlat voor de groene gebouwde omgeving, maar ook de lokale visie op de ruimtelijke inrichting van de stad. We werken hierin nauw samen met team Omgeving & Klimaat.
Onze visie: De stad van de toekomst heeft een duurzame waterbalans. Elke regendruppel wordt vastgehouden en hergebruikt, en leidt niet tot overlast. Vuil water komt niet in het natuurlijke systeem en wordt efficiënt gezuiverd.
Kenmerkend voor onze aanpak
Integraal systeeminzicht als basis – Inrichting van onze stedelijke ruimte heeft groot effect op de route en verblijftijd van een waterdruppel. Deze gedachtegang was de basis om zo’n vijftien jaar geleden te starten met het modelinstrumentarium 3Di. Met 3Di rekenen we hevige neerslag integraal door. Ook doen we analyses met afwisselende zomerse weersextremen: droogte, gevolgd door een hittegolf en extreme buien. Waar blijft het beperkt beschikbare regenwater onder deze omstandigheden? Waar en hoe is herinrichting van de openbare ruimte gewenst? Omdat we integraal rekenen kunnen we ook zichtbaar maken waar elke waterdruppel vandaan is gekomen. Ook de stroombanen (inclusief de debieten) berekenen we.
Scherpe handelingsperspectieven wateroverlast, droogte en waterkwaliteit – Met de 3Di-resultaten wordt het mogelijk zeer effectief maatregelen te kiezen bij wateroverlast, droogte en waterkwaliteit. Want we weten specifiek waar en hoeveel extra water we moeten vasthouden om wateroverlast en droogte tegen te gaan. En we weten welke route vuil water volgt, en hoe dit vuile water zich verspreidt in watergangen. Zo kunnen we de meest vervuilende bronnen effectief aanpakken en de waterkwaliteit beschermen.
Inzet van data science – Betere informatie leidt tot betere besluiten. We zetten slimme ICT-tooling in om grote hoeveelheden data te bewerken, en om te zetten naar informatie waar besluiten op gebaseerd kunnen worden. Denk aan kaarten die laten zien waar je het meeste rendement hebt om af te koppelen, of een ICT-tool om de aangekoppelde oppervlakken op je riolering snel te actualiseren vanuit brondata.